Sagunt, 23 de d’abril de 2023.- L’imponent Teatre Romà de Sagunt ha acollit aquest diumenge 23 d’abril, dia del llibre, la Festa de les Lletres Falleres en  la qual un total de 12 comissions de 9 municipis s’han emportat algun reconeixement.

La falla Avinguda Selgas de Xàtiva ha revalidat el premi Lletres Falleres que s’atorga al millor llibret en l’àmbit de la Comunitat Valenciana –d’entre tots els presentats a aquest concurs- i també ha aconseguit el premi Climent Mata local al millor disseny i maquetació.

La localitat que més premis s’ha emportat en el dia de hui ha estat Gandia. La falla Rois de Corella ha assolit dos reconeixements: el premi Ortifus a la Coherència i el premi Climent Mata al millor disseny i maquetació d’un llibret a nivell autonòmic, mentre que la falla Sant Nicolau “Mosquit” s’ha emportar el premi Ü a la millor il·lustració amb “Dins d’una falla la diversitat sempre guanya”, de David Guzmán Quiles; i la falla Màrtirs ha aconseguit el premi Murta al millor microrrelat amb el treball “La victòria de l’art” de Pepa Rovira.

Els premis Mocador i Emili Llueca al millor assaig publicat en un llibret de la Comunitat Valenciana i del Camp de Morvedre, respectivament, han sigut per a la falla Molina Claret de Xàtiva (“Història paral·lela. La Dona en la societat i en les falles de la València de finals del segle XIX i inicis del XX”, de Manolo Sanchis Ambrós) i per a la falla Luis Cendoya de Sagunt (“La importància d’unes falles sostenibles”, de Gaby Collado). D’altra banda, el premi Soler i Godes al millor article publicat en un llibret ha recaigut en la falla Villarrobledo-Barri del Crist d’Aldaia amb el treball “Elogi de la bogeria”, de José Tena.

Pel que fa a les poesies, el premi Malva a la millor poesia satírica ha sigut per a “Naturalment, la banca està malament” de Francisco Fernàndez Ruiz per a la falla Rei En Jaume I de Cullera; i el premi Portal a la millor poesia lírica ha sigut per a “Cloenda”, de Josep Maria Tomàs González, i la falla Mercat de Silla.

El premi Bernat i Baldoví al millor sainet ha anat a parar a la falla Plaça de l’Ajuntament de Sueca amb “Una mansió als afores”, de Miquel Fernàndez Pérez, i el premi COMFET al millor contingut infantil ha recaigut en la falla Plaça Germanies d’Alzira. Pel que fa al premi Ortifus a la millor portada, la guanyadora ha resultat la falla Saladar de Dénia, i la piulada guanyadora ha estat la de Pura Palomares, de Tavernes de la Valldigna, amb un text breu que feia esment a la manca de l’ús del valencià a molts casals fallers.

En l’acte han estat presents, entre d’altres, el president de la Diputació de València Toni Gaspar, l’alcalde de Sagunt Darío Moreno o la presidenta de la Federació de les Lletres Falleres Gemma Altur. També ha assistit la Fallera Major de València Laura Mengó i la seua Cort d’Honor. La cita ha comptat amb la col·laboració dels coordinadors i coordinadores de llibrets de Sagunt i amb els membres de Sagunt Civitas.