La Festa de les Lletres Falleres 2023 tindrà lloc a un dels escenaris més emblemàtics del territori valencià, el Teatre Romà de Sagunt, declarat Monument Nacional l’any 1896 estrenant així el llistat de monuments protegits per l’estat espanyol.

L’espai, construït al voltant del segle I en la ciutat romana de Saguntum, alberga durant l’any mostres de reconeixement nacional, com ara el Festival “Sagunt a escena”, i és també escenari d’excepció d’activitats com ara la presentació de les Falleres Majors de la localitat.

El Teatre Romà de Sagunt té capacitat per a més de 700 persones i acollirà una celebració que ja compta amb més d’una dècada de vida, passant per llocs com ara el Bernat i Baldoví de Sueca, els Teatres de Xàtiva i Alzira o el Palau de les Arts de València, entre altres. La cita tindrà lloc a les 12 hores i l’entrada serà gratuïta fins completar aforament.

“El Teatre Romà és un marc incomparable i és una molt bona notícia per a Sagunt, una ciutat que viu molt intensament la cultura festiva i la literatura al voltant del món faller”, ha destacat l’alcalde de Sagunt Dario Moreno, qui ha recordat “la gran qualitat dels llibrets de la nostra localitat com demostren els nombrosos premis que atresoren, i que ve a demostrar el gran talent i implicació que existeix a Sagunt, justificant aquesta elecció per a la Festa de les Lletres Falleres 2023”. Moreno ha animat a tot el món a acudir al Teatre Romà a viure la Festa en directe, “una jornada festiva i d’alegria on es posa en valor tot el gran treball cultural que es fa tots els anys al voltant de les falles, de la literatura i de la nostra cultura”.

Cal destacar també que la Festa se celebrarà en un dia assenyalat com és el 23 d’abril, jornada en la qual es commemora el Dia del Llibre. D’aquesta manera des de la Federació aposten per posar en valor els llibrets de falla, que en els darrers anys han anat augmentat la seua qualitat amb dissenys i continguts molt acurats, i en els quals participen autèntics especialistes.

Per a la presidenta de la Federació de les Lletres Falleres, Gemma Altur, “en aquesta jornada premiarem els llibrets fallers que amb tanta estima s’han fet, i què millor que fer-ho el Dia del Llibre”. Altur també ha agraït companys i companyes de la Federació de la falla El Mocador per fer possible aquest esdeveniment, “i sobretot a l’Ajuntament de Sagunt i en especial al seu alcalde per obrir-nos les portes de la seua ciutat”.

 

Més d’una desena de municipis amb finalistes

Aquest any la Federació de les Lletres Falleres repartirà 5.540 euros en un total de 14 premis diferents, els quals reconeixen diferents apartats dels llibrets de falla: el millor article (premi Soler i Godes), la millor poesia satírica (premi Malva), la millor poesia lírica (premi Portal de Valldigna), el millor assaig (premis Mocador i Emili Llueca), la millor portada i la coherència al llibret (premis Ortifus), el millor disseny i maquetació (premi Climent Mata), el millor contingut infantil (premi COMFET), el millor sainet (premi Bernat i Baldoví), el millor microrelat (premi Murta), la millor il·lustració (premi Ü), el millor llibret (premi Lletres Falleres) i la millor piulada satíric-breu (premi #plf).

Un total de 37 comissions falleres de 12 localitats arreu de tot el territori valencià optaran almenys a un d’aquests reconeixements, el proper dia 23 d’abril. Xàtiva és la localitat amb major nombre de comissions en aquesta llista (7) i de nominacions (14): la falla Avinguda Selgas i Adjacents optarà a sis premis, mentre que Benlloch Aleixandre VIé i Joan Ramon Jiménez compten amb dos nominacions. Amb una es troben Espanyoleto, Molina Claret, Abú Masaifa i Raval.

Els següents municipis amb major nombre de nominades són Gandia i Sagunt, amb 6 comissions. En la capital de la Safor opten a dotze premis: Falla Sant Nicolau Mosquit (4), falla Roïs de Corella (3), falla Màrtirs (2) i falles Vilanova, Carrer Major Passeig i Beniopa (1). Pel que fa a Sagunt, es disputen 7 guardons les següents falles: Plaça Rodrigo (2), la Marina (1), Eduardo Merello (1), Luis Cendoya (1), La Palmera (1) i La Vila (1).

Amb 4 comissions nominades a 5 premis es troba Cullera: dos nominacions per a la falla Raval de Sant Agustí, i una per a les falles Rei en Jaume I, El Canet i Xúquer. Amb 3 comissions nominades tenim a Tavernes de la Valldigna i Sueca (amb 7 i 6 nominacions respectivament). Pel que fa al municipi de la Safor tenim a la falla Cambro (4), la falla La Via (2) i la falla La Dula (1); mentre que per la localitat de la Ribera estan la falla Xúquer (4), la falla El Portal (1) i la falla Plaça de l’Ajuntament (1).

Compten amb dos comissions nominades Alzira i València. Pel que respecta a Alzira, buscaran el seu reconeixement la falla Plaça Germanias (3) i la falla Plaça el Forn (2); mentre que pel Cap i Casal estan nominades la falla Ripalda-Beneficiència-Sant Ramon (1) i la falla Plaça Jesús (1).

També es troben nominades falles d’altres localitats com ara Oliva (falla Barri Sant Francesc amb 2 nominacions), Silla (falla El Mercat amb 2 nominacions), Dènia (falla Saladar amb una nominació) i Aldaia (falla Villarrobledo-Barri del Crist amb una nominació).

 

Tota la informació respecte als Premis de les Lletres Falleres es pot consultar a la pàgina web www.lletresfalleres.org.