L’Associació Cultural Falla Penya El Mocador ha donat a conèixer el nom dels finalistes als premis Mocador i Emili Llueca de les Lletres Falleres, els quals premien respectivament el millor assaig publicat a un llibret de la Comunitat Valenciana i a un llibret de la comarca del camp de Morvedre.

Els treballs nominats al premi MOCADOR són:

La crònica de les Falles del 1933, des de l’òptica de la premsa del moment. de Juan Ramon Alcocer Pla per a la falla Espanyoleto de Xàtiva.

Aigua i foc , de Vicent Lloret per a la falla Sant Nicolau Mosquit de Gandia.

“Les comissions falleres d’ara fa noranta anys, de Rafa Tortosa Garcia per a la falla Benlloch Aleixandre VIé de Xàtiva.

Història paral·lela. La Dona en la societat i en les falles de la València de finals del segle XIX i inicis del XX”. de Manolo Sanchís Ambrós per a la falla Molina –Claret de Xàtiva.

Falles i teatre amateur a Gandia, de  Josep Enric Gonga Colomina per ala falla Sant Nicolau Mosquit de Gandia.

 

D’altra banda, els finalistes al premi EMILI LLUECA són:

La importància d’unes falles sostenibles, de Gaby Collado Soria per a la falla Luis Cendoya de Sagunt.

Màgia i llegendes valencianes. Els nostres monstres, de Amparo Pons Cortell per a la falla La Palmera de Sagunt.

Els dijous lladrers, d’Ignasi Corresa Marín per a la falla Plaça Rodrigo de Sagunt.

 

El jurat dels premis Mocador i Emili Llueca 2023 ha estat conformat per Javi Mozas, Premi Mocador 2011, membre de la delegació d’Arxiu-Biblioteca-Publicacions de JCF i membre de l’ADEF; Mar Llueca, membre de l’Arxiu Camp de Morvedre; i Antoni Espinosa, filòleg i vicepresident del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre.

Aquest any han participat un total de 34 comissions d’onze poblacions diferents, que han presentat un total de 47 treballs a concurs. Els guanyadors es donaran a conèixer en la festa de les Lletres Falleres, i el premi és de 300 euros en el cas del Mocador: (150 per a l’autor/autora de l’assaig i 150 per a la comissió que el publica al seu llibret) i 200 per a l’Emili Llueca (100 per a l’autor/autora de l’assaig i 100 per a la comissió que el publica al seu llibret).